«ДівчатаSTEM»

Всеукраїнський проєкт «ДівчатаSTEM»

Попит на STEM спеціалістів/-ок збільшується з кожним роком. Практично 80% робочих місць, які на даний час швидко розвиваються, вимагають фундаментальних знань з математики, фізики, хімії, біології та інформатики, тобто зі STEM. Тому STEM спеціальності входять у список найбільш оплачуваних професій, а  рівень безробіття серед працівників/-ць у STEM нижче середнього.

Незважаючи на очевидну привабливість STEM галузей, дівчата все ж таки не дуже активно обирають STEM напрямом своєї майбутньої професії. Лише близько 30% усіх студенток обирають сфери вищої освіти, пов’язані зі STEM. Основними причинами низької представленості жінок у STEM є відсутність прикладів для наслідування у дівчат та невпевненість у власних здібностях.

Для вирішення цих проблем у вересні 2019 року відбулося відкриття 49 Філіалів “Дівчата STEM” Громадською організацією «Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» за підтримки Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні та Інституту Модернізації змісту освіти.

З 2019 року і ОЗЗСО «Локачинський ліцей» є філіалом проєкту «ДівчатаSTEM» на місцевому рівні.

Філіали “Дівчата STEM” – це спільнота активних дівчат у закладах загальної середньої та вищої освіти України, що об’єднуються з метою більшого залучення та збільшення кількості дівчат до STEM-напрямів (наука, технології, інженерія, математика).

STEM – це абревіатура від:

Science – наука (фізика, астрономія, хімія, біологія, географія, економіка)

Technology – технології (інформатика, технології)

Engineering – інженерія (робототехніка, 3D-моделювання)

Mathematics – математика.

Завдання проєкту «ДівчатаSTEM»:

Допомагати залучати талановитих дівчат до STEM та розвиватись у STEM професіях.

Викорінювати гендерні стереотипи щодо дівчат в STEM.

Покращувати взаємодію між дівчатами різних навчальних закладів та спеціальностей, які цікавляться STEM-напрямами.

Впроваджувати STEM-підходи у навчальних закладах України.

Підвищити обізнаність про STEM як провідний підхід до навчання в Україні.

Завдання Філіалів:

Робити внесок свого навчального закладу  до розвитку STEM.

Залучати дівчат свого навчального закладу до STEM руху.

Інформувати широку громадськість та Спільноту “Дівчата STEM” про здобутки свого Філіалу.

У рамках діяльності філіалу «ДівчатаSTEM» в ОЗЗСО «Локачинський ліцей» проводиться великий спектр STEM-активностей:

День дівчат в технологіях – день, протягом якого дівчата освітнього закладу відвідують різні локації (установи, заклади, приватні садиби), зустрічаються з різними відомими майстрами, в професіях яких присутній STEM-підхід (кондитер, агроном, перукар) з метою покращити свої знання у сфері STEM-освіти, побороти гендерні стереотипи щодо вибору професії, цікаво та активно провести навчальний час;

STEM-челенджі з присмаком фізики, хімії, біології, географії тощо, метою яких є поглиблення знання учнів у сфері STEM;

Навчальні STEM-заходи – наукові конференції, наукові пікніки, наукові батли.

  Координатором діяльності філіалу «ДівчатаSTEM» є заступник директора з навчально-виховної роботи Никитюк В.М., який організовує спільно із педагогами освітнього закладу STEM-активності відповідно до плану роботи Всеукраїнського проєкту «ДівчатаSTEM» та плану роботи ОЗЗСО «Локачинський ліцей».

Інформаційна підтримка діяльності Філіалу «ДівчатаSTEM» здійснюється через офіційний web-резурс ОЗЗСО «Локачинський ліцей» www.onznvklokachi.wordpress.com та facebook-спільноту освітнього закладу https://www.facebook.com/groups/765549583905472.